A "Pelamushi" hagyományos grúz desszert, 3 összetevővel.
Az első összetevő préselt szőlőlé-fehér vagy piros szőlő (édes szőlő a legjobb). A grúzok jellemzően Odessza szőlőből készítik. A második és a harmadik összetevő a sima búzaliszt és a kukoricaliszt.
1. lépés: egy nagy serpenyőbe tegyünk 2 liter préselt szőlőlevet..
Adjunk hozzá 1 csésze búzalisztet és 1 csésze kukoricalisztet, ügyelve, hogy sima keveréket kapjunk.
2. lépés: kis lángon keverjük kb 40-45 percig, amíg a folyadék el nem párolog és pasztaszerű nem lesz. Hozzáadjuk a cukrot ízlés szerint. Minél édesebb a szőlő, annál kevesebb cukrot kell hozzáadni.
3. lépés: Ha kész öntsük a masszát vizes tálkába. Hagyjuk kihűlni, majd hűtés után kiborítva a tálkából egy tányérra, fogyasztásra kész. Alakját a tálka mérete, formája teszi széppé, érdekessé.Tálaljuk hagyományosan dióval. A Pelamushit joghurttal vagy tejföllel is tálalják és szeretik.

